Kimbino
Kimbino

Les dette før du tar opp lån

30. mars 2022

Det å ha styr på økonomien sin er viktig, særlig når man for eksempel vurderer å ta opp et lån. Noen er veldig organiserte av natur og tenker nesten ikke over å være det, mens andre må legge mer energi i det for å kunne oppnå de samme resultatene. Her får du noen tips til hvorfor det er viktig å være litt mer organisert når det kommer til økonomien din, og hvordan du kan bli mer organisert hvis du ikke allerede er det.

Kilde: Unsplash

Derfor bør du ha fult overblikk over økonomien din før du låner penger

Det er mange som låner penger i dag. Både til store ting som bolig, båt eller bil, og til små ting, der et forbrukslån er det rette valget. I dag kan man få lån på minuttet, men hva burde man egentlig tenke over før man tar opp et lån? Det korte svaret, og kanskje det aller viktigste svaret, er at du bør ha full oversikt over økonomien din. 

For uansett om du velger et lån med eller uten sikkerhet, er det å kunne betale tilbake lånet innenfor den tidsrammen man avtaler, en stor og ikke minst viktig betingelse man er nødt til å tenke på. Dette kan virke rart å tenke på, for man låner jo penger fordi man ikke har dem, men det å regne tilbakebetalingen inn i budsjettet sitt fremover, er en helt essensiell del av det å finne ut av om man har råd til å ta opp et lån eller ikke. Ford, bare fordi man kan få lån raskt, betyr det ikke at beslutningen burde være rask.

Det å være organisert i tilgangen sin, gjør at man med sikkerhet kan vite at man har funnet den beste løsningen for seg – og det dukker ikke opp noen ubehagelige overraskelser underveis eller etterpå, og kanskje du finner ut at den beste løsningen er å spare i stedet for å låne.

Slik får du overblikk over økonomien din

Penger og økonomi er noe vi har et nært forhold til gjennom hele livet, men likevel er det overraskende mange som faktisk ikke har et særlig bevisst forhold til økonomien sin. Når man skal låne penger, er det utrolig viktig at man vet akkurat hva som kommer inn, og går ut fra kontoen, slik at man kan se om man faktisk har råd til å ta opp et lån. Her er noen av tingene du bør se på når du lager overblikket ditt:

  • Faste inntekter
  • Faste utgifter. Her kan du for eksempel spare mye penger på matbudsjettet ditt ved å sjekke ut rabattene på Kimbino.no
  • Hva du faktisk bruker på mat/spise ute/klær/andre poster i budsjettet ditt
  • Abonnementer til strømmetjenester
  • Kommende betalinger (for eksempel regninger som sendes en gang i kvartalet og ikke hver måned)
  • Om du har en buffer på kontoen din til uforutsette utgifter
  • Kommende ferier eller andre ting som krever større summer penger

Det å ta opp et lån burde aldri være det første alternativet ditt, og det er ofte mye penger å spare i hverdagen på alt fra elektronikk og hvitevarer til helse og skjønnhet, noe som gjør at du kan spare mer til det du kanskje ellers ville lånt penger til. 

Registrer deg og få full glede av fordelene.